Brigades: Slim Fits all? Ervaringen van een brigadier
- Datum1 juli 2014
Kan SlimFit bijdragen aan verschillende onderwijsvraagstukken? Daarover praat ik als SlimFit-brigadier veel met schoolleiders. Ik ben Elly Marwitz, en lid van de IIO Brigade. De Brigade verspreidt zich over het hele land met eigen ervaring-verhalen, in mijn geval over wat het SlimFit project heeft gebracht.
Als Brigadier kom ik op veel scholen, bij veel besturen, of in landelijke workshop-sessies. Daar ontmoet ik veelal schoolleiders, die om éen of andere reden geïnteresseerd zijn in de uitgangspunten van SlimFit.
Wat is SlimFit?
SlimFit staat voor: het lesgeven anders organiseren: “anders leren, anders organiseren”.
De SlimFit-scholen in het land hebben met anders organiseren van het lesgeven veel ervaring opgedaan.
Er zijn 56 scholen actief: grote en kleine scholen, scholen met verschillende onderwijsconcepten, in steden en dorpen, scholen van elke denominatie.
In elke bijeenkomst ervaar ik een open mind voor “ik wil het anders, maar hoe doe ik dat?”. Dat HOE is voor velen een drempel. Dan vertel ik altijd: ook hierbij kunnen de Brigadiers u helpen! Er zijn veel ‘soorten’ Brigadiers: leraren, schoolleiders, bestuurders, coördinatoren, teamleiders…met elk hun eigen expertise. U kunt ze via de website bereiken!
Waarom is er belangstelling voor SlimFit?
- De school krijgt te maken met krimp
- De huidige groeps-samenstelling kan niet gehandhaafd blijven
- De school wil het lesgeven vernieuwender maken
- De kinderen vragen om andere lesvormen
- De leraren willen meer ‘onderwijs-op-maat’ geven
- Passend onderwijs geven vraagt om anders organiseren
- De wens te werken met andere combinatiegroepen
Ervaringen delen, doorgeven, begeleiden
Als bovenschools-directeur was ik nauw betrokken bij één van mijn scholen, die het lesgeven anders ging organiseren, en de leerstofjaarklassen heeft doorbroken. Mijn ervaringen wil ik graag doorgeven, en anderen steunen bij de stappen om het lesgeven anders te organiseren. Dat heeft gemaakt dat ik mij heb aangemeld als IIO Brigadier en vanuit eigen ervaring mag vertellen hoe het doorbreken van leerstofjaarklassen is gegaan.
Zo was ik in een teamvergadering op basisschool ‘De Flieterpen’ in Reitsum, waar de school te maken heeft met krimp. Daar hebben we gesproken over mogelijkheden de groepen anders te combineren, samen te voegen. Beter nog: gesproken over hoe je echt elk kind het persoonlijk onderwijsaanbod kan geven, als je het anders organiseert.
Ook sprak ik met directeuren van ATO uit Rosmalen, waar men geïnteresseerd was in de vernieuwende kracht van SlimFit, de mogelijkheden die het model beidt, en het gebruik van de SlimFit-kit daarbij. Er waren een aantal directeuren direct erg belangstellend. Met hen staat een vervolgafspraak op de rol.
In de Magistrum schoolleidersopleiding, lesplaats Zwolle KPZ, heb ik met directeuren (in spé) gesproken over de ins en outs van innovatieve kracht van SlimFit. Dat leverde een mooie uitwisseling op van voors en tegens. En ook met studenten van de Katholieke Pabo Zwolle ging de dialoog over het anders lesgeven, wat voor kinderen anno 2014 wel eens dé oplossing voor onderwijs-op-maat kan zijn…!
Heb je ook een vraag over onderwijsinnovatie en wil je gebruik maken of inspiratie opdoen van de ruim 30 IIO Brigadiers? Neem dan contact met ons op!