- Datum3 februari 2015
Texel heeft te maken met een flinke leerlingenkrimp. De besturen van de Texelse basisscholen, Operatie Onderwijs Texel en de gemeente gaan gezamenlijk de uitdaging aan om de krimp als kan te zien.
Hoe maken we het onderwijs op Texel toekomstbestendig? Na een inventarisatie rond alle betrokkenen formeren we een ontwikkelgroep rond het thema Gepersonaliseerd leren. Deze aanpak biedt immers allerlei mogelijkheden om in een krimpsituatie toch passend onderwijs voor alle leerlingen te kunnen aanbieden. Hierbij sluiten we aan op de ontwikkelingen in de lokale context op school.
Wat doen we?
De ontwikkelgroep bestaat uit schoolleiders en docenten van alle basisscholen op Texel. Zij wordt begeleid door medewerkers van IIO op Maat en Brigadiers. In verschillende labsessies komen zij bij elkaar om hun ervaringen en ontwikkelingen te delen.
Wat verstaan we met gepersonaliseerd leren? Wat willen we ermee bereiken? Wat gebeurt er al? Wat hebben we hier voor nodig? Tussentijds werken de deelnemers op hun scholen aan het vraagstuk in de lokale context. Ze gaan zelf aan de slag met wat gepersonaliseerd leren op hun school betekent. Ze maken een actieplan. Wat willen ze weten, wie moeten ze spreken, wie willen ze nog meer betrekken bij het team (leerlingen, ouders, andere ervaringsdeskundigen of experts?) en wat willen ze de komende maanden gaan uitproberen?
Wie doen mee?
Alle 12 basisscholen op Texel hebben gezamenlijk de handen ineen geslagen om een breed gedragen onderwijsvisie te ontwikkelen. Ook de vo-school in Texel is aangehaakt om mee te denken over de doorlopende leerlijn. Daarnaast worden de gemeente, de wethouder en de ouders betrokken.
Wat leren de scholen?
De scholen werken nauw samen en leren zo van elkaars ervaringen met gepersonaliseerd leren. Daarnaast leveren Brigadiers ervaring op dit gebied. De eerste sessie start op 13 april. Houdt de website in de gaten voor updates!