Nieuwsbrief IIO september 2012
- Datum7 september 2012
Landelijke IIO-dag 7 november
Eén keer per jaar staan we gezamenlijk stil bij de ontwikkelingen binnen de InnovatieImpuls Onderwijs (IIO). Op 7 november is het weer zo ver. Het is een moment om andere IIO’ers te ontmoeten, te vertellen en te horen over de onderwijsinnovaties en onderzoeken die plaatsvinden op meer dan 150 scholen in heel Nederland. Elke school experimenteert en draagt bij aan de ontwikkeling van de concepten. Binnen de IIO staan leren en leren van elkaar centraal.
Na een inspirerende aftrap gaan we aan de slag om de experimenten weer verder te ontwikkelen, om van gedachte te wisselen over onderwijskwaliteit en innovatie, over activerende werkvormen en nieuwe technologieën, over onderwijstijd, onderzoek en de vraag wat de uitvoering van de IIO vraagt van de docenten. Er zijn workshops van de vijf experimenten, ‘best practices’ van de IIO tot nu toe, en een marktplaats om elkaar te spreken over onderwerpen die je nu al kunt aangeven.
Wat wil jij leren, waar wil je meer over weten? Wat breng jij mee en wil je graag delen? Vul het aanmeldformulier in en geef aan met wie je waarover graag in gesprek gaat. Wij verwachten dat vanuit elke deelnemende school een aantal mensen naar deze werkconferentie komt om samen onze IIO experimenten weer een stap verder te brengen en nog beter en leerzamer te maken!
wanneer: 7 november 2012
tijd: 14.30 uur tot 18.30 uur
waar: Utrecht
Start begeleiding IIO op Maat voor innovatietrajecten in het onderwijs
Krimp van leerlingen in de ene regio, tekorten aan docenten in andere regio’s. De onderwijsarbeidsmarkt in primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs blijft turbulent de komende jaren. InnovatieImpuls Onderwijs op Maat (IIO op Maat) levert maatwerkbegeleiding voor innovatie van de onderwijsorganisatie. De vraag die specifiek bij scholen of schoolbesturen in een regio leeft staat daarbij centraal. CAOP en Kennisland stimuleren en begeleiden innovatieve onderwijsconcepten om knelpunten in de regio’s aan te pakken, in eerste instantie bij het voortgezet onderwijs.
Lees meer
Onderwijstijd en IIO
Het onderwerp Onderwijstijd in samenhang met de IIO blijft actueel. Binnen de experimenten van de IIO bestaat ruimte om te experimenteren. Wat wordt gerekend tot onderwijstijd? Verschillende scholen hebben vragen hierover. Samen met de bovenschoolse projectleiders en de penvoerders van de 5 experimenten zijn wij met de onderwijsinspectie in gesprek over het begrip onderwijstijd in relatie tot onderwijsinnovatie.
Als er vragen zijn over dit onderwerp, neem dan contact op met ons. Wij willen dit schooljaar meer aandacht gaan geven aan dit onderwerp.
Deze zomer heeft de inspectie het ‘beoordelingskader onderwijstijd vo 2012 – 2013‘ gepubliceerd.
Eerste regionale Bendecafés in Noord- en Zuid-Limburg!
Op de aankondiging dat de Bendecafés naar de regio’s komen, reageerden scholen uit Limburg enthousiast omdat ze lokaal willen experimenteren met andere aanpakken. ‘Samenwerken in de regio’ is het thema van de eerste twee regionale Bendecafés die dit najaar plaatsvinden in Noord- en Zuid-Limburg. In een interactief en inspirerend middagprogramma gaan we samen op zoek naar vragen en oplossingen die regionale samenwerking kunnen versterken. Wij gaan bij scholen langs om de agenda van de regionale Bendecafés te bepalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vragen als: Hoe kan innovatieve samenwerking leiden tot meer efficiëntie in de inzet van leraren? En hoe organiseer je (kennis)uitwisseling tussen leraren en scholen in de regio?
Na de twee Bendecafés gaan we aansluitend opnieuw naar Limburg voor een Innovatiebrigadeweek om de vraagstukken uit de Bendecafés te helpen oplossen. Onderwijsvernieuwers en leraren van scholen in de regio vormen teams waarin zij als vliegende brigades steeds een dagdeel op een school meedenken over creatieve oplossingen op de innovatievraag van die school.
Heb je ideeën voor of vragen over de Bendecafés in Limburg? Of wil je ook een Bendecafé of Innovatiebrigade in jouw regio? Neem dan contact op met Aster van Tilburg via info@innovatieimpulsonderwijs.nl.
Studenten verlichten werkdruk leraren voortgezet onderwijs
Het inzetten van studenten uit het hbo of wetenschappelijk onderwijs kan de werkdruk van leraren in het voortgezet onderwijs verlichten. Dit blijkt uit de ervaringen die de afgelopen drie jaar in Amsterdam zijn opgedaan met het project ‘Educatieve CoAssistent’. De educatieve coassistent is een student die geen lerarenopleiding doet, maar naast de studie wel ervaring in het voortgezet onderwijs wil opdoen. De student in kwestie krijgt een tijdelijk contract en gaat enkele uren per week aan de slag. Het doel van het project is om studenten enthousiast te maken voor het leraarschap, de lerarentekorten tegen te gaan, de werkdruk van leraren te verlichten en waar mogelijk een bijdrage te leveren aan de onderwijsontwikkeling van de scholen. Ook in het IIO-project E-Klas en PAL-student wordt met studenten gewerkt.
Meer info over Eklas & PAL-student
Start begeleiding IIO op Maat voor innovatietrajecten in het onderwijs
Krimp van leerlingen in de ene regio, tekorten aan docenten in andere regio’s. De onderwijsarbeidsmarkt in primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs blijft turbulent de komende jaren. InnovatieImpuls Onderwijs op Maat (IIO op Maat) levert maatwerkbegeleiding voor innovatie van de onderwijsorganisatie. De vraag die specifiek bij scholen of schoolbesturen in een regio leeft staat daarbij centraal. CAOP en Kennisland stimuleren en begeleiden innovatieve onderwijsconcepten om knelpunten in de regio’s aan te pakken, in eerste instantie bij het voortgezet onderwijs.
Lees meer
IIO Onderzoek
Net als vorig jaar zal ook dit jaar weer een administratieve uitvraag worden gevraagd ten behoeve van het onderzoek. Voor sommige scholen kan dat een hele klus zijn. Vandaar dat de onderzoekers jullie er op willen wijzen dat net als vorig jaar deze administratieve uitvraag eind oktober 2012 ingeleverd moet worden. De omvang zal nagenoeg hetzelfde zijn, dus op de ervaringen van vorig jaar gebaseerd raden de onderzoekers jullie aan om nu alvast de capaciteit daarvoor te reserveren.
Uiterlijk 14 september 2012 zullen de onderzoekers met de specificaties van de administratieve uitvraag komen, zoals het format waarin het aangeleverd moet worden.
Agenda 2012
20 sept | Onderwijsteams-bijeenkomst, Velp |
26 sept | SlimFit-bijeenkomst, Utrecht |
27 sept | Onderwijsteams-bijeenkomst, Meppel |
okt/nov | Bendecafés, Limburg |
7 nov | Landelijke IIO-dag, Utrecht |
12 dec | SlimFit-bijeenkomst, Utrecht |
Twitter mee!
InnovatieImpuls Onderwijs is nu te volgen op Twitter! Zoek naar #iionderwijs en @iionderwijs.