Nieuwsbrief juli 2012
- Datum5 juli 2012
Het IIO-netwerk komt naar u toe na de zomer!
CAOP en KL werken aan een nieuwe aanpak van het IIO netwerk voor vernieuwers in het onderwijs; een regionale aanpak. Het is nu eenmaal zo dat zelfs in een klein land als het onze, de vraagstukken en uitdagingen voor het onderwijs verschillen per stukje Nederland. We willen scholen en onderwijsvernieuwers in de regio bij elkaar brengen om die vraagstukken te bespreken, elkaar te inspireren, innovatieve oplossingen te verzinnen en waar relevant samen te werken aan prangende problemen of uitdagingen in de regio. Ook bieden we u de mogelijkheid om vanuit regionale vraagstukken de innovatiebrigade op te roepen.
De innovatiebrigade rukt uit om in scholen een ‘boost’ te geven aan ingezette vernieuwingen of om de ‘taaiheid’ die sommige vraagstukken kenmerken aan te pakken volgens beproefde methodiek, dus; werken vanuit de praktijk(vragen), betrekken van zoveel mogelijk belanghebbenden, durven anders te denken en te kijken, creëren van energie. Wilt u een beroep doen op de innovatiebrigade of wilt u een regionaal ‘bendecafé‘ organiseren voor vernieuwers in het onderwijs in uw regio, laat het ons weten door een mail te sturen aan info@innovatieimpulsonderwijs.nl en wij nemen spoedig contact met u op!
Voor in uw agenda: Landelijke IIO werkconferentie 7 november 2012
Op woensdag 7 november bent u vanaf 15.00 uur van harte welkom bij de landelijke IIO werkconferentie van 2012 in Utrecht. Leerkrachten, schoolleiders en IIO projectleiders gaan aan de slag om flinke stappen te nemen in het implementatieproces. Er zal gebruik worden gemaakt van elkaars expertise en ervaringen binnen de IIO experimenten. De landelijke projectleiding zal zorgen voor een inspirerende introductie en omgeving en professionele begeleiding, maar we hebben u nodig om deze middag tot een succes te maken. Zo stellen wij u graag in de gelegenheid om thema’s, vraagstukken en dilemma’s waarover u van gedachten zou willen wisselen, aan te leveren via info@innovatieimpulsonderwijs.nl
Agenda
26 sept | SlimFit-bijeenkomst, Utrecht |
7 nov | Landelijke IIO-dag, Utrecht |
12 dec | SlimFit bijeenkomst, Utrecht |
Planning onderzoek meting 1 (schooljaar 2011-2012)
Ook in 2012 worden er weer gegevens verzameld. Deze gegevensverzameling bevat dezelfde meetinstrumenten als in de nulmeting en start in het huidige voorjaar. In onderstaande tabel is weergegeven welke instrumenten wanneer uitgezet gaan worden. Alle informatie en benodigdheden voor de verschillende meetinstrumenten zullen tijdig door de onderzoekers worden bericht aan de scholen.
Instrument | Periode | |
1 | Leerlingenquête/ouderenquête | April – juli 2012 |
2 | Personeelsenquête | April – juli 2012 |
3 | Procesenquête/mate van implementatie (bedoeld voor school-/projectleiders) | April – juli 2012 |
4 | Administratieve uitvraag leerlingen (schooljaar 2011-2012) | Sept – oktober 2012 |
5 | Administratieve uitvraag personeel (schooljaar 2011-2012) | Sept – oktober 2012 |
Doe mee aan Onderwijs Pioniers en maak je idee werkelijkheid!
Juist leraren hebben goede ideeën om hun school te verbeteren. Maar waar halen zij extra steun en tijd vandaan? Het programma Onderwijs Pioniers po biedt twintig leraren(teams) de kans en de stimulans om hun goede idee te realiseren in het volgend schooljaar. Zij krijgen 5.000 euro, steun van een helpdesk en zij nemen deel aan vier Pioniersdagen. Tot 1 augustus 2012 kunnen leraren(teams) hun idee op eenvoudige wijze inzenden. Rond 1 september is duidelijk welke nieuwe Onderwijs Pioniers aan de slag kunnen gaan. In 2013 ontvangt het best uitgewerkte idee de jaarlijkse Pionierstrofee!
Kijk voor meer informatie op www.onderwijspioniers.nl
Meesterlijke lerarenteams gezocht!
De Jos van Kemenade Award is er voor lerarenteams die zich uitstekend kunnen ontwikkelen. De aanmelding loopt t/m 15 juni. Klik hier voor meer informatie.
Leraren met Lef manifestatie
Op zaterdag 14 april jl. kwamen 500 ‘leraren met lef’ bij elkaar tijdens een manifestatie met als doel het initiatief te nemen voor beter onderwijs. Dit is niet de eerste keer dat er actie wordt gevoerd voor vernieuwing en positiviteit in onderwijsland. Maar in een tijd van bezuinigingen en toenemende eisen aan het onderwijs, zijn initiatieven gericht op vernieuwende ontwikkelingen meer welkom dan ooit. De organisatoren hebben er duidelijk alles aan gedaan om dit evenement uniek en geslaagd te laten zijn. De energie van de deelnemers was duidelijk voelbaar tijdens de hele manifestatie.
Lees verder
Videolessen in het nieuws, een interview met Jan Jaap Wietsma
Jan Jaap Wietsma van de Zwolse scholengemeenschap Greijdanus is als docent NLT en biologie betrokken bij het innovatieconcept Videolessen. Voor het vak NLT (Natuur Leven en Technologie) leidt hij ook het Docent Ontwikkelteam (DOT) dat vanuit de Universiteit Twente de scholing voor dit project verzorgt. Hij vertelt enthousiast over de verscheidene voordelen die Videolessen voor het onderwijs heeft. Hij kwam onlangs in de media toen een artikel van De Gelderlander verscheen waarin de praktische uitvoering van het experiment uiteen gezet werd. Naar aanleiding van dit stuk hebben we hem enkele aanvullende vragen gesteld.
Lees verder
IIO Bendecafé gaat regionaal
Na de zomer komen de Bendecafés naar u toe! We gaan de Bendecafés regionaal organiseren rond thema’s en vragen die in uw regio spelen. In september organiseren we het eerste regionale Bendecafé. Informatie over de plaats en datum volgen nog, houd de website in de gaten. Om van de regionale Bendecafés een succes te maken willen we graag weten wat de thema’s in úw regio zijn waar u graag met collega’s, andere scholen en experts over wil praten en nadenken. Welke uitdagingen komt u tegen in de klas of op school? En voor welke onderwerpen zou samenwerking tussen scholen in de regio interessant zijn en hoe ziet die samenwerking er dan uit? Mail uw ideeën en vragen naar info@innovatieimpulsonderwijs.nl
Kennisdelingsbijeenkomst LvoorL 17 april
De Verdieping in het Kennisnetgebouw op dinsdag 17 april jl. was een inspirerende omgeving voor ruim 30 betrokken projectleiders en leraren bij het IIO Experiment Leerlingen voor Leerlingen. Het ging bij deze bijeenkomst om inspiratie en kennisuitwisseling. Na presentaties van Olaf de Groot (Kennisnet), Rola Hulsbergen (LvoorL) en Wijnand Baretta (Khan Academie Nederland) werden er masterclasses gevolgd over het maken van video’s met behulp van screencast, over de kwaliteitscriteria voor een didactisch verantwoord filmpje en over de technische vormgevingsaspecten. De bijeenkomst werd afgesloten met een optreden van de charmante robot ‘Now’.
De tussentijdse audits liggen bij DUO, en nu?
De rapportages die DUO van de scholen ontvangen heeft, zijn bijna beoordeeld. Rond 25 mei verzendt DUO een gespecificeerde brief aan alle scholen met de uitkomst van de beoordeling.
Veel rapportages voldoen aan de vereisten die DUO aan de rapportage heeft gesteld. Een aantal rapportages vraagt om meer achtergrondinformatie of er ontbreekt bepaalde informatie. DUO neemt telefonisch contact op met de scholen die dit betreft, voor een toelichting. Deze scholen krijgen de mogelijkheid om tot 25 juni a.s. (datum poststempel) de gevraagde aanvullende informatie schriftelijk aan te leveren. Mocht een school hierbij ondersteuning willen, dan kan hierover contact worden opgenomen met de bovenschoolse projectleider of landelijke projectleiding (CAOP en Kennisland). Schriftelijke berichtgeving of de aangeleverde informatie voldoende is met een besluit over de subsidie volgt zo snel mogelijk na 30 juni a.s.
Voor meer informatie over de rapportage en gang van zaken, kunt u contact opnemen met Henny Steenbergen, h.steenbergen@caop.nl.
————————-
————————————
copy
copy