Nieuwsbrief oktober 2009

Licentie

Beste lezer,

Met gepaste trots presenteren wij als projectorganisatie  de eerste nieuwsbrief van het project InnovatieImpuls Onderwijs. Hierin doen we kort verslag van de kick-off bijeenkomsten die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. Ook informeren we je over de komende activiteiten van de InnovatieImpuls.

Eerste oogst kick-off bijeenkomsten veelbelovend

De afgelopen twee weken heeft de kick-off plaatsgevonden van de InnovatieImpuls Onderwijs. Dat gebeurde op vier verschillende plekken in Nederland. Doel van de bijeenkomsten was scholen deelgenoot te maken van dit project en hen te inspireren om samen met collega’s innovatieve ideeën te ontwikkelen. In Eindhoven, Zwolle, Amsterdam en Utrecht zijn leraren, directeuren, en bestuurders samen  in de ‘Open Space’ gedoken, met als motto: Welke innovaties kunnen een oplossing bieden voor het dreigende lerarentekort?
De eerste oogst is veelbelovend. De één kwam met een vaag idee en vertrok als trekker (school die innovatieconcepten gaat ontwikkelen). De ander hield het bij opdoen van ideeën en luisterde vooral mee. Vanuit verschillende invalshoeken en benaderingen is een scala aan inspirerende ideeën bedacht, zoals: een digitaal kanaal met  lessen van heel goede leraren, docenten als ZZP’ers, een speakers academy voor leraren en nieuwe manieren van samenwerken met ouders en het bedrijfsleven. Alle uitkomsten worden de komende tijd uitgewerkt en komen op de site van de InnovatieImpuls Onderwijs te staan.
De bijeenkomsten werden afgesloten door Hans van der Vlugt (directeur Leraren) dan wel José Lazeroms (DG Primair en Voortgezet Onderwijs) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij benadrukten het bottom-up karakter van de InnovatieImpuls Onderwijs.
“De regeling is afhankelijk van wat  scholen zelf ontwikkelen en dus nog ‘under construction”. De komende tijd gaan de trekkers  de innovatieve ideeën verder uitwerken tot concepten. Hierbij krijgen zij goede ondersteuning. Op 15 februari 2010 dienen de concepten te worden ingeleverd. Een onafhankelijke jury  zal ze beoordelen en de meest kansrijke innovatieconcepten selecteren. Deze zullen de basis vormen voor de regeling. Andere scholen kunnen zich vervolgens inschrijven voor één van de innovatieconcepten die in de regeling zijn opgenomen.

Kom naar de verdiepingsbijeenkomst op 25 november

Eind november is het  tijd voor actie! Alle trekkers  gaan dan verder met het uitwerken van de ideeën in innovatieconcepten. De aftrap van deze fase vindt op 25 november a.s. plaats met een verdiepingsbijeenkomst. Deze dag is uitdrukkelijk bedoeld voor scholen die de rol van trekker ambiëren. Trekkerscholen worden vanaf dat moment (indien gewenst) gekoppeld aan een ‘kritische vriend’ naar keuze. Deze expert biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van concrete innovatieconcepten.
Is jouw school nog geen trekker, maar wil zij deze rol wel op zich nemen? Begin dan nog vandaag met nadenken over het innovatieconcept dat uw school wil uitwerken en mail dat naar info@innovatieimpulsonderwijs.nl.

Datum en locatie verdiepingsbijeenkomst:
• 25 november in Utrecht, Seats2Meet. Meld je aan via de website.

Kick-off bijeenkomst gemist.. Wat nu?

Was je niet bij één van de kick-off bijeenkomsten, maar wil je graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom InnovatieImpuls Onderwijs? Mail dan naar info@innovatieimpulsonderwijs.nl om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Wil je graag een actieve rol innemen, als ontwikkelaar en voortrekker van een innovatieconcept? Mail je idee en meld je via de website aan voor de verdiepingsbijeenkomst op 25 november!

Lancering nieuwe site InnovatieImpuls Onderwijs

De  vernieuwde site van de InnovatieImpuls Onderwijs is nu online. Hier vind je doelen en achtergronden van het project,  informatie over hoe scholen mee  kunnen doen, de verschillende projectfasen en belangrijke data. Maar de site is vooral een broedplaats van inspiratie voor onderwijsinnovatie! Filmpjes, uitkomsten van de bijeenkomsten en reeds bestaande praktijkvoorbeelden vanuit het hele land staan hier op een rijtje. En de site blijft in beweging, want steeds wordt informatie toegevoegd van iedereen die graag wil meedenken. Check dus regelmatig, stuur door, voeg toe aan favorieten en vul zelf aan met een reeds bestaand concept of een ingenieus innovatieplan-in-de-dop, door dit te mailen naar info@innovatieimpulsonderwijs.nl.

Gezocht: kritische vrienden

De trekkers kunnen ondersteuning krijgen van kritische vrienden. Dit zijn adviseurs met ervaring in verandermanagement. Zij hebben hun sporen verdiend op het terrein van organisatie- en onderwijsinnovatie.
Heb je belangstelling om als kritische vriend scholen te adviseren? Neem dan contact op met Marieke Huber van het SBO. Er vinden twee informatie- en discussiebijeenkomsten plaats voor potentiële kritische vrienden. U als adviseur wordt op één van de twee data verwacht. Na deze bijeenkomsten stellen we een adviseurspool samen. De koppeling van de kritische vrienden aan de deelnemende scholen vindt plaats op de verdiepingsbijeenkomst van 25 november a.s. Alle kritische vrienden worden daarom ook op deze bijeenkomst verwacht.
De bijeenkomsten voor potentiële kritische vrienden vinden plaats op:

• 5 november a.s. (van 15.30 -17.30 uur) bij Kennisland, Keizersgracht 174, 1000 CZ Amsterdam

• 6 november a.s. (van 15.30- 17.30 uur) bij het CAOP/SBO, Albedazaal, Lange Voorhout 13 Den Haag

De Innovatiebrigadiers

Hanneke de Graaff

Hanneke de Graaff

School: UniCSchoolprofiel: VOPlaats: UtrechtAls coach help ik mijn leerlingen en collega’s om zich bewuster te zijn van hun kracht. Door mijn werk als adviseur, trainer, coach en… Lees verder
Erwin Augustin

Erwin Augustin

School: BonnefantencollegeSchoolprofiel: VOPlaats: MaastrichtAls onderwijsvernieuwer houd ik mij bezig met vakoverstijgende gepersonaliseerde onderwijsvormen (differentiatie op maat), intergratie… Lees verder
Marianne Rongen

Marianne Rongen

School: Wittering.nlSchoolprofiel: POPlaats: RosmalenOp dit moment houd ik me vooral bezig met het innoveren van het curriculum van Wittering.nl dat gebaseerd is op kernconcepten.  Elke… Lees verder
Hans Asbreuk

Hans Asbreuk

School: Stichting SignumSchoolprofiel: POPlaats: 's-Hertogenbosch e.o. Mijn ervaring als ‘Slim-Fit-school’ directeur zet ik nu vooral in voor het lokale onderwijsinnovatieproject PITCH073. Belangrijk… Lees verder