Videolessen is een innovatief experiment waarmee leerlingen op verschillende locaties dezelfde lessen kunnen volgen. Zo kunnen vakken die te maken hebben met een teruglopend aantal leerlingen toch onderwezen worden.
Scholen kunnen meer maatwerk bieden, zowel voor leerling als leerkracht. Docenten delen lesuren met collega’s op afstand, dit geeft ruimte voor andere taken en ze kunnen zich verder ontwikkelen in hun specifieke expertise. Docenten die met Videolessen werken ontwerpen het onderwijs zelf samen met hun collega’s van de andere scholen. De uitdaging van Videolessen is om met nieuwe technologie leraren te professionaliseren en beter onderwijs te geven.
Hoe werkt het?
Tijd voor Wiskunde-D, 4 vwo
Docent Marieke komt het lokaal binnen. Zes leerlingen druppelen binnen, de les gaat zo beginnen. Op twee andere locaties komen leerlingen ook binnen: in totaal een klas van twintig leerlingen op drie locaties.
Het videosysteem gaat automatisch aan zodra de afstandsbediening wordt gebruikt. Marieke maakt contact met de locaties en checkt of iedereen aanwezig is. Ze kan makkelijk zien of de leerlingen er wel of niet zijn, ze zijn allemaal zichtbaar op een groot scherm. En ze kan even rondkijken en inzoomen, ‘aan het werk’!
Marieke gebruikt haar eigen smartboard en op alle locaties kijken ze op hun smartboards mee. ‘Teken even die lijn in…’ vraagt Marieke aan een leerling 43 kilometer verderop. Er is direct feedback en discussie of die lijn nu goed staat of niet.
Aan het eind van de les nemen alle leerlingen afscheid van elkaar, sommigen spreken af om verder te werken aan hun gezamenlijke project. De volgende keer is er weer een videoles: een presentatie door een onderzoeker in het Naturalis. Iedereen kan meedoen en direct vragen stellen vanuit het eigen klaslokaal.
Wat komt erbij kijken?
Elke deelnemende school is in het bezit van een Tandberg C40 videoconferencing opstelling. Een specifiek klaslokaal is zowel voorin als achterin uitgerust met een scherm en een HD-camera. Daarnaast is er een smartbord aan het systeem gekoppeld. Deze opstelling is een zo natuurlijk mogelijke weergave van het klaslokaal en zorgt ervoor dat zowel de docent als leerlingen (op afstand) een optimale interactie hebben tijdens het onderwijsleerproces.
Bruikbaar digitaal instructiemateriaal
Op Leraar24 vind je tips over hoe je een videoles opzet. Ook vertellen ervaringsdeskundigen over de mogelijkheden en werkwijze van videolessen.
Nuttige links
Ervaringen met Videolessen
Docent: ‘Normaal heb je alleen contact met de collega’s van je eigen school, maar het is heel goed om ideeën te delen met andere collega’s, daar worden we allemaal beter van!’
Projectleider: ‘Je wilt kinderen een zo goed mogelijke basis meegeven, als je die kan vergroten door expertise van andere docenten te gebruiken, dan moet je dat gewoon doen.’